Ce a făcut Nicolae Ceaușescu pe timpul pandemiei de gripă din 1971. Cum a gestionat fostul lider situația
România a fost lovită în anul 1971 de o pandemie de gripă, care a afectat mii de români. Nicolae Ceaușescu, liderul suprem de la acea vreme a încercat să gestioneze situația cerând ca motivele deceselor, precum și numărul real al bolnavilor și al morților să fie secrete.
În toamna lui 1971, România era lovită de o cumplită gripă care a îmbolnăvit mii de români, potrivit adevarul.ro. Așa cum s-a întâmplat și în China și în țările din Europa, în cazul pandemiei de COVID-19, numărul real al persoanelor afectate și al deceselor a fost ținut secret.
Asta a fost strategia adoptată de Nicolae Ceaușescu. Astfel, a falsificat cauzele multor decese din perioada comunistă. Cele mai multe erau trecute la infarct, însă datele reale se află în arhiva Organizației Mondiale a Sănătății.
Unde a început pandemia de gripă
Pandemia de gripă s-a extins din Hong Kong spre Singapore și Vietnam, apoi în Europa, încă din 1968, făcând zeci de mii de victime. În Ungaria s-au îmbolnăvit 500.000 de persoane.
În România se pare că totul a decurs destul de repede. Infectările au început în Sibiu, apoi la Brașov și s-au extins, mai apoi, în toată țara, însă cea mai afectată zonă a fost Moldova, așa cum se întâmplă și acum cu noul coronavirus. Iașul a înregistrat peste 4000 de cazuri într-o singură săptămână.
Ceușescu, acuzat că a adus gripa din China
Cu doar două luni înainte de a izbucni pandemia de gripă în România, Nicolae Ceaușescu a mers în vizită în China, Coreea de Nord, Mongolia și Vietnam, țări în care pandemia se instalase deja de luni bune.
Tocmai de aceea, mai mulți medici români au lansat ipoteza că Nicolae Ceaușescu și delegația lui ar fi adus gripa în România.
Ce salariu încasa Nicolae Ceaușescu
„Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte. Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. Adică un salt de 5 mii.
După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte”, a spus Petre Gigea într-un interviu pentru canalul de YouTube Atelierul de Detailing, arată Antena 3.
”Se uită: «20.000…bani mulți, nu se poate.» Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei”, a povestit Petre Gigea în interviu în 2019.